Feestelijke opening De Volder Staete
Afgelopen zaterdag vond de feestelijke opening plaats van zorglandgoed De Volder Staete in Almere. Op het terrein zijn drie woonhuizen voor ouderen met geheugenproblemen van Amado Zorg gesitueerd. Daarnaast heeft ook huisartenpraktijk Medi Mere onderdak gevonden.
Het landgoed is ca. 2.5 hectare groot en is vormgegeven als eigentijdse nederzetting met houten paviljoens. Bewoners kunnen zich binnen een groot gedeelte van het landgoed vrij bewegen. De verschillende wandelpaden die zijn aangelegd verbinden allerlei thematisch ingerichte (verblijfs)plekken met elkaar. Op het terrein bevindt zich ook een royale dierenweide. Tijdens het komende plantseizoen zal nog een grote moestuin en boomgaard worden aangelegd zodat Almere Hout een prachtige locatie voor stadstuinbouw krijgt.
De gebouwen zijn vormgegeven als H-vormige paviljoens met in het midden een transparant woon- en leefgedeelte. Links en rechts daarvan bevinden zich de meer gesloten volumes met de studio’s van de bewoners, ieder met een eigen terras. Door te variëren in de hoogte ontstaat een interessante dynamiek. Dat wordt versterkt door de grote, overstekende daken.
Circulariteit en duurzaamheid spelen een belangrijk rol bij het ontwerp van het landgoed. Bewust is gekozen voor gebouwen die geheel uit hout zijn opgetrokken. Door goed na te denken over de detaillering en de losmaakbaarheid van constructie, houtskeletbouw gevel en binnenwanden is het gebouw in de toekomst een circulaire oogstplaats. De keuze voor natuurlijke materialen draagt bovendien bij aan een prettig binnenklimaat en heeft een warme uitstraling.
Er is ingezet op een klimaatadaptieve en natuurinclusieve ontwikkeling. Dat wordt bereikt door het toepassen van retentie van regenwater in wadi’s en een ondergrondse opslag. Variatie in de aanplant en het creëren van een divers oeverlandschap aan het water bevordert de biodiversiteit. In de gevels en op de daken komen diverse broed- en nestelmogelijkheden.
Het landgoed wordt vrijwel zelfvoorzienend. Zonnepanelen op de daken leveren de benodigde energie. De bodem wordt benut voor het klimatiseren van het gebouw. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van de ondergrondse opslag van regenwater - een bijzonder en vernieuwend installatieconcept. Een aansluiting op het riool ontbreekt. Middels een helofytenfilter wordt het afvalwater op een natuurlijke manier gezuiverd.
We feliciteren de medewerkers van Medi Mere en de bewoners en het personeel van Amado Zorg met hun nieuwe onderkomen en wensen hen veel woon- en werkgeluk op dit eigentijdse en duurzame zorglandgoed.